Legend of the Five Rings
Anmeldt af Thomas Jakobsen- 6/9-99
 
  Første gang, jeg så dette rollespil, var i en lille hyggelig rollespilsforretning i en udkant af Miami. Den flinke mand bag disken gjorde det klart, at samurai-rollespillet var utrolig "hot" - og det så afgjort var den rigtige rollespils-souvenir at købe med hjem til Danmark. Selvfølgelig troede jeg ikke på ham. Og alligevel endte jeg med at købe det.

L5R rollespillet bygger på et CCG (Collectable Card Game) spil af samme navn, og jeg er tilbøjelig til at tro det, når jeg hører, at det er et af de bedre kortspil - for rollespillet skuffer ikke. Bogen begynder, ganske som moden foreskriver, med et kapitel om den verden, hvori rollespillet foregår. Rokugan, som verdenen hedder, er en god blanding mellem fantasy og samuraikultur. Verdens centrum er Kejseren, der er efterkommer af solgudinden Amaterasu-Omi-Kamis yngste søn, og hans syv brødre og søstre har hver stiftet en af de store samuraiklaner. Og mens Kejseren hersker enevældigt i sit palads, er det de syv klaner, der hersker over hvert deres len som konger.

Så er der den faldne bror, Fu-Leng, med den fine titel "Ham der ikke skal nævnes". Han er misundelig på alt, hvad hans søstre og brødre har skabt, og fra sit infernalske krater langt ude fra lands ret og lov, skaber han horder af dæmoner og andre uvæsner, der gør det ud for Kejserrigets mægtigste fjender

Efter det første kapitel, der giver en god indsigt i Rokugans kultur og ikke mindst i samuraiernes Bushido-kodeks, byder det andet kapitel på en vejledning i at lave en spilperson. Det er givet, at man spiller en samurai, og valget står mellem en kriger ("bushi") og en præst ("shugenja"). Hvad der i højere grad er bestemmende for den nyskabte samurai er, hvilken klan han kommer fra, og her står valget mellem en af de syv store klaner, der hver har deres traditionelle rolle i verdensordenen. En lille genistreg er de 20 spørgsmål, som man skal besvare i forbindelse med sin spilperson - klassikeren er at fortælle om udseendet - det sjoveste er, hvilket godt råd man som spiller ville give sin spilperson.

Reglerne bygger på et D10 system, der ikke er særlig kompliceret, og de gange jeg har spillet med det, har det ikke givet problemer - men man skal være opmærksom på, at kamp går hurtigt - det tager ikke mere end et til to slag med katanaen, før man er død (det maner til en hvis forsigtig blandt spillerne, hvilket i og for sig er meget godt). Der er velfungerende ekstra regler for dueller og spilpersonernes rolle i forbindelse med store slag.

De sidste kapitler giver en god indføring i det smidige magisystem, der ikke fungerer meget anderledes end resten af reglerne (de kan forklares på under tre minutter). Der er desuden et kapitel helliget til spillederen med de fleste af de informationer, man kan have brug for. Jeg vil ikke glemme at nævne de mange lækre illustrationer - det er for sjældent, at rollespil er godt illustreret, og alene på grund af tegningerne er bogen en god investering. Der er til rollespillet udkommet en bred vifte af materialer, lige fra de obligatoriske klanbøger, de lige så traditionelle scenarier og et par bøger, der er med til videreudvikle spillets baggrund.

Der er ingen tvivl om at Legend of the Five Rings rollespillet skal have fem spisepinde ud af fem mulige. Det overstråler langt de gamle klassikere "AD&D Oriental Adventures" og "RuneQuest: Land of Ninja."

Legend of the Five Rings
af John Wick
Alderac Entertainment Group
Pris: cirka 300 kroner
Officiel hjemmeside: http://l5r.alderac.com

Læs også anmeldelsen af scenariet Honors Veil til Legend of the Five Rings