Advanced D&D uden 'A'
afJesper Stein Sandal - 19/8-00
 
 

Anmeldelse: D&D 3. udgave - Player's Handbook

Søvnen sad stadig i øjenkrogen, da postbudet mandag morgen lod pakken fra Goblin Gate dumpe ind af min brevsprække. I pakken lå en 300 siders sag i lækkert firefarvetryk - den nye Player's Handbook.

Se, selvom A'et i AD&D blev droppet, så betyder det ikke, at D&D 3. udgave er mindre avanceret end forgængeren. Tværtimod. Men denne gang betyder det flere muligheder, og det er godt. Det er med andre ord ikke bare en opdatering, det er et helt nyt og bedre spil.

D&D 3. udgave er et spil for drengerøve. Det er ikke gotisk personal horror, men derimod episk fantasy med rigeligt action og helte, der kan klare en god del tæsk. Så man skal også være indstillet på, at Player's Handbook ikke handler om, hvordan du spiller bedre rollespil eller laver en karakter med en sofistikeret personlighed. Den handler om ildboller, langsværd og pladerustninger - og det er faktisk også, hvad en D&D Player's Handbook bør handle om. Det er den gode gamle D&D ånd. Så kan man elske eller hade den.

Det er lykkedes holdet hos Wizards of the Coast at bevare stemningen i D&D og samtidigt fjerne alt rodet fra de tidligere udgaver. Den nye udgave fremstår meget velbalanceret og med rige muligheder for variation. Naturligvis skal man vænne sig til, at det er et spil, der - designet i USA - er meget politisk korrekt set fra et dansk synspunkt. Men det er ikke så slemt som 2nd Edition, der blev lavet i firserne, hvor D&D mødte størst modstand fra især kristne grupper i USA.

Skal man så brænde de gamle bøger og tvinge sin DM til at opdatere? Tja, som min historielærer ville have formuleret det: ja - og nej. En kampagne med flere år på bagen vil blive ændret drastisk, hvis man konverterer den. Så må man selv vurdere, om den ændring gavner kampagnen. Har man muligheden og lysten, så vil jeg anbefale at konvertere, for 3. udgave er ganske enkelt et bedre system.

Det bedste ved 3. udgave er de mange muligheder, man har for at sætte sit personlige præg på sin karakter. Det dårligste er, at 'alignment' har overlevet uden at blive sat ind i større sammenhæng, som man for eksempel gjorde i Planescape, hvor good/evil chaos/law gav mening.

Men alt i alt er 3. udgave langt bedre end de tidligere. Og såmænd også en hel del bedre end de fleste andre spil inden for samme genre.

D&D 3. udgave - Player's Handbook: kr 180,-