Året der gik
af Xkapist-redaktionen - 6/2-01
 
 
  Nytåret er jo tiden for tilbageblik på året, der gik, og denne tradition skal Xkapist ikke undsige sig. Sidste år lavede vi en munter lille quiz, og den kan vi jo passende bruge som rettesnor. Der var 45, der forsøgte sig, men vi må nok konkludere, at der ikke findes nogen orakler i dansk rollespil. I hvert fald har ingen svaret rigtigt på alle 13 spørgsmål.

 1. Bliver alle scenarie-priser på Viking-Con uddelt?
  Rigtigt svar: Ja (19 personer [42%] svarede korrekt)

  Svaret kan faktisk diskuteres, for forudsætningerne for spørgsmålet var ikke de samme. Viking Con har afskaffet dommerkomitéen, og uddeler nu kun tre priser: spilledernes pris til bedste scenarie, spillernes pris til bedste scenarie samt en pris til bedste spilleder. Den sidste pris er faktisk en tilbagevenden til gamle dage, hvor man mange steder uddelte priser til bedste spilleder og spiller, hvilket medførte stor debat. Det var ikke populært at sige, at nogen var bedre end andre til at spille rollespil, og hvad var kriterierne - flest xp?
   
 2. Får Sleipner støtte af DUF?
  Rigtigt svar: Nej (10 personer [22%] svarede korrekt - dette spørgsmål svarede færrest korrekt på)

  Vi kommenterer Sleipner lidt senere.
   
 3. Kommer der en ny, stor kongres i København (200+ deltagere)?
  Rigtigt svar: Nej (37 personer [82%] svarede korrekt)

  København har stadig kun Viking Con, som først og fremmest er en brætspils-kongres.
   
 4. Holder Fastaval en forfatterweekend?
  Rigtigt svar: Ja (23 personer [51%] svarede korrekt)

  Fastaval må siges at have oppet sig. Senere i januar afholder de faktisk endnu en forfatterweekend for de scenarieforfattere, der skriver til kongressen. Men Fastaval er nu alene om at servicere forfatterne på den måde - eller nogen måde.
   
 5. Får Ask Agger Fastavals æresotto?
  Rigtigt svar: Nej (29 personer [64%] svarede korrekt)

  Men den gode tradition blev genoplivet og prisen uddelt til Peter Bengtsen.
   
 6. Er Xkapist Danmarks eneste tilbageværende rollespilsmagasin?
  Rigtigt svar: Nej (30 personer [67%] svarede korrekt)

  Vi fik heldigvis selskab af Ravnen i november måned. Læs mere om det i interviewet med chefredaktør Adam Bindslev. Men det til trods bragte året dårligt nyt, idet flagskibet Fønix lukkede pga. dårlig økonomi.
   
 7. Afslutter Projekt R'lyeh arbejdet med at offentliggøre de 100 bedste scenarier?
  Rigtigt svar: Nej (38 personer [84%] svarede korrekt)

  Men projektet kører videre for fuld udblæsning og har rundet de 25 scenarier. R'lyeh var en af de fremmeste tiltag i det forgangne år. Udvalget har været bredt, og de har gjort en stor indsats for at sikre bevaringsværdige scenarier, der ellers vantrivedes på udbrændte mac-computere og andre sære steder. Der har været andre forsøg på at digitalisere scenarier, men resultaterne er udeblevet og ingen har haft samme dynamik og fremdrift som R'lyeh.
   
 8. Bliver Gary Gygax æresgæst på en dansk kongres?
  Rigtigt svar: Nej (43 personer [96%] svarede korrekt - dette spørgsmål, sammen med nr. 13, svarede flest korrekt på)

  Men til gengæld fik vi fornøjelsen af en anden grand old man - Gurps far Steve Jackson fra selvsamme firma. Meningerne var delte - en del syntes, han var en kedelig nørd, men til gengæld kunne man spille et af årets bedste nye spil, Chez Geek, på Fastaval, før det udkom.
   
 9. Bliver Chaosium opkøbt af Wizards of the Coast?
  Rigtigt svar: Nej (32 personer [71%] svarede korrekt)

  Men de to firmaer indgik til gengæld en aftale, så Chaosiums flagskib “Call of Cthulhu” udkommer i en version med D20-systemet. Fansene frygtede indflydelsen fra giganten, men Chaosium selv glæder sig over muligheden for at komme ud til en større spiller-skare.
   
 10. Bliver er afviklet et live i sommerferien i Jylland (150+ deltagere)?
  Rigtigt svar: Ja (38 personer [84%] svarede korrekt)

  Ripens sommerlive 14.-16. juli havde over 170 deltagere, og dermed breder de store københavnske sommerlives sig til Jylland. Til gengæld er markedet mættet på Sjælland, og de ambitiøse arrangementer skranter rent tilmeldingsmæssigt.
   
 11. Bliver Sleipners Kulturpris uddelt?
  Rigtigt svar: Nej (26 personer [58%] svarede korrekt)

  Vent lidt endnu, så kommenterer vi Sleipner.
   
 12. Sælger Fusion mere end 500 eksemplarer?
  Rigtigt svar: Ja (26 personer [58%] svarede korrekt)

  Forlaget fortæller, at Fusion ved årsskiftet havde solgt 613 eksemplarer. Ikke dårligt, men forlaget forventede mere end 1.000 solgte eksemplarer. Indholdsmæssigt var spillet en stor succes - afgjort det bedste danske rollespil nogensinde. Vi er ikke forvænte med udgivelser - og slet ikke på niveau med det bedste udlandet har at byde på. Man kan kun håbe, at der kommer mere - og også gerne fra anden side.
   
 13. Bliver endnu en kasserer i Sleipner politianmeldt?
  Rigtigt svar: Nej (43 personer [96%] svarede korrekt - dette spørgsmål, sammen med nr. 8, svarede flest korrekt på)

  Hvilket vi må glæde os over, eftersom kassereren i begyndelsen af 2000 også var chefredaktør på Xkapist. Sleipner fik hverken støtte eller udrettede det helt store i 2000. Mest prominente projekt var Fastavals forfatterweekend, og spørgsmålet er, om det er nok til at retfærdiggøre eksistensen af en landsforening. Sleipner har ikke fået støtte i to år i træk, og støtten virker længere væk end nogensinde. Sleipner har til gengæld som sædvanlig været årsag til megen debat - bl.a. om formålet med foreningen udelukkende er at søge støtte.

Resultatet af denne hyggelige quiz er, at tre personer vinder ved hver at have 11 rigtige:
 • Michael Erik Næsby, Vodskov
 • Troels Barkholt-Spangsbo, Kastrup
 • Andreas Haugstrup Pedersen, Sæby
Den øvrige svarfordeling er som følger:

10 rigtige: 17 personer
9 rigtige: 6 personer
8 rigtige: 9 personer
7 rigtige: 5 personer
6 rigtige: 5 personer

Vi ønsker de tre vinderne tillykke, og vil kontakte dem i nær fremtid angående præmier. Tillige vender vi snart tilbage med en quiz for dette år.

- Xkapist-redaktionen